2024 Yılı, Öğretmenlerin Mazeret Atamalarında İl-ilçe Emri Uygulanmasını Milli Eğitim Bakanlığından Talep Ettik - Duyurular
Duyurular // 18 Temmuz 2024 Perşembe
2024 Yılı, Öğretmenlerin Mazeret Atamalarında İl-ilçe Emri Uygulanmasını Milli Eğitim Bakanlığından Talep Ettik

İlgi: Personel Genel Müdürlüğü 2024 Yaz Tatili Öğretmenlerin Mazerete Bağlı Yer Değiştirme Duyurusu

Personel Genel Müdürlüğü, 2024 Yaz Tatili Öğretmenlerin Mazerete Bağlı Yer Değiştirme Duyurusu yayımlanmış ve 16 Ağustos 2024 tarihinde mazerete bağlı öğretmen atamalarını gerçekleştireceğini ilan etmiştir.

            1.İlgi Kılavuzun Ç.2.2. maddesinde İl içinde:” Büyükşehir statüsündeki illerde görev yapan öğretmenler aile birliği mazereti kapsamında eşlerinin görev yaptıkları ilçedeki eğitim kurumlarını tercih edebilecektir.” İfadelerine yer verilmiştir. Bakanlığın geçmiş uygulamalarına bakıldığında il içinde aile birliği mazeretine bağlı yer değişikliğinde eşin ikamet ettiği ilçedeki kurumları da tercih etme hakkı tanıdığı görülmektedir. Öğretmenlerin mağduriyet yaşamaması adına eşlerinin ikamet ettiği ilçe kurumlarını da tercih etme hakkı tanınmalıdır.

  1. İlgi Kılavuzun E-3. Maddesinde “Bakanlıkça belirlenecek bir ilde aile birliğinin sağlanabilmesi için 16 Ağustos 2024 tarihinden sonra çalışma yapılacaktır. Bu çalışma kapsamında aile birliğini sağlanmasını isteyenlerin Elektronik Başvuru Formunda yer alan “Mazerete bağlı atama işlemi gerçekleşememesi durumunda aile birliğimin Bakanlıkça belirlenecek bir ilde sağlanabilmesi için gerekli koordinasyonun sağlanmasını talep ediyorum” beyanın işaretlenmesi gerekmektedir.” İfadelerine yer verilmiştir. Bu madde kapsamında yapılacak yer değişikliği öğretmenlerin mağduriyeti daha da artıracak, çözüm olmaktan ziyade yeni sorunları beraberinde getirecektir. Öğretmenler ve eşleri istemedikleri bir ile atanmak durumuyla karşı karşıya kalabilecektir.

Bununla birlikte eşi özel sektörde çalışan öğretmenlerin tayin istedikleri illerde normları bulunmaması durumunda aile birliğinim nasıl sağlanacağına dair bir çözüm önerisi getirilmemiştir.

  1. İl içinde, aile birliği mazeretine bağlı yer değişikliği yapmak isteyen öğretmenlerimizden bir kısmı çeşitli nedenlerle tayini çıkmamasından ötürü aile birliğini sağlayamamaktadır. İl içinde ilçe emri verilmemesi nedeniyle çok sayıda öğretmenimizin mağduriyeti giderilememektedir. Aynı ilin iki farklı ilçesinde görev yapmakta olan eşlerden bazılarının arasında iki ilden daha fazla mesafe bulunmakta olup, il içinde yer değişikliği yapamayan öğretmenlerimizin aile birliği mazeretlerinin karşılanması suretiyle mağduriyetlerin giderilmesi gerekmektedir.


Mazerete bağlı yer değişikliğinde il-ilçe emrinin uygulanması büyük önem taşımakta birlikte oluşabilecek yeni mağduriyetlerin de önene geçmek açısından önemlidir. Atamaların amacına ulaşması ve önceki öğretmen atamalarıyla uyumluluk sağlaması için  il-ilçe emrinin uygulanmasını Milli Eğitim Bakanlığından talep ettik.
ONLİNE ÜYELİK Herkesin sustuğu yerde "Hak mücadelenizin gür sesi olarak BİZ varız.“ anlayışıyla kurulduk. "Mesele ve sorun varsa çözümü de var." inancıyla yola çıkmış Eğitim ve Bilim Gücü Dayanışma Sendikası -EĞİTİM GÜCÜ SEN- bu amaçla kurulmuştur.
Online Üyelik
// Diğer Duyurular