Sayın Milli Eğitim Bakanımız Yusuf TEKİN, mülakatlar öncesi "mülakatı mülakat gibi yapacağız" ifadesini kullanarak nasıl yapılacağına dair ayrıntılar vermişti. Ancak, Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğünün yürüttüğü mülakatlar ile Sayın Bakanın bahsettiği mülakat arasında uçurum vardır. Ne yazık ki süreç eskisi gibi devam etmektedir.
1) A branşındaki bir kişinin, B branşından birisi tarafından nasıl mülakat alabileceği ve nasıl değerlendirilebileceği konusunda soru işaretleri bulunmaktadır. Örneğin, bir fizik öğretmeni komisyon üyesi, bir psikolojik danışmanı nasıl değerlendirebilir? Benzer şekilde, bir okul öncesi öğretmenini bir matematik öğretmeni komisyon üyesi nasıl değerlendirebilir?
2) Mülakata giren öğretmen arkadaşlarımızdan aldığımız bilgilere göre, herhangi bir soru zarfı seçimi yapılmamaktadır. Komisyon üyeleri soruları kendi tercihleri doğrultusunda seçip sormaktadır.
3) Birçok komisyonda cevaplar yazılı olarak tutulmamaktadır.
4) Komisyon puanı nedeniyle sıralamalarda oynama olması durumunda, sadece 3 soruyla biri öğretmen olacakken bir diğeri ise öğretmen olamayacak şeklinde sonuçlanabilir. Yani, sadece 3 soruyla öğretmen olup olmamasına karar veriliyor.
5) Mülakat sonunda adaylara almış olduğu puan bilgisi verilmesi planlanmışken, bu uygulamadan vazgeçilmiştir.
6) Mülakatlarla ilgili olarak resmi bir açıklama yapılmamış olup, ancak özel bilgiler edinebilmekteyiz.
7) Anadolu’nun bazı illerinde mülakata girecek adayların, mülakat komisyon üyelerine gerek tanışıklığı gerekse aracı bularak ulaşması zor değildir. Bu durumun dahi önüne geçilememiştir.
Mülakata ilişkin olumlu bilgi verdiğim halde Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğünün Özel kalemi beni arıyor. Bu bilgiyi kimden aldın diye soru soruyor.
Sayın Genel Müdür! Bir Sendikanın Genel Başkanı böyle bir soru için aranılır mı? Bu nasıl bir bürokratlıktır?
Siz bir Genel Başkanı arayamayacak kadar kendinizi büyük mü görüyorsunuz?
Süreci yürütemiyorsunuz.
LGS sınav tercih döneminde 1 ay boyunca sizi aradık. Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğünü arıyoruz “Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğünden tarih bekliyoruz” diyorlar. Hatta yazı yazıyorlar, tarihi mecburen veremediğiniz için boş bırakıyorlar. Siz bir tarihi veremeyecek kadar basiretsizsiniz.
Lise geçiş tarihleri ve takvimi ne zaman açıklandı, tercih uzmanları ne zaman göreve çağrıldı biliyor musunuz? Tercihlerin başladığı gün saat 11.00'de, ancak birçok tercih uzmanı seminer için başka şehirlerdeydi.
Bir tercih tarihi dahi belirleyemeyen bir Genel Müdürlük mülakatları doğru şekilde yürütebilir miydi? Hayır yürütemiyor.
Yukarıda bahsettiğim maddeler dayanaklı olarak da mülakatların doğru geçmediğini görüyoruz.
Mülakatlarda her şey yanlış yürüyor.
Yukarıdaki maddeleri göz önünde bulundurarak, mülakatların düzgün yürütülmediğini görüyoruz. Her şey yanlış yürüyor. Ancak yuvarlama yapılacağını düşünerek bekliyoruz. Mülakatlarda görev alan şube müdürlerimize güveniyoruz! Hakkaniyetli davranacaklarına inanıyoruz. Onlara kesinlikle sözümüz yok! Adayların KPSS puanlarına denk düşecek mülakat puanları vereceklerine inanıyoruz.
Mülakatlar usulünce uygulanmıyor, eğer yuvarlama yapılmazsa ne Milli Eğitim Bakanı ne de Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürü bu durumun altından kalkabilir.
MÜLAKATLAR ŞU ANKİ ŞEKLİYLE YUVARLAMA USULÜ OLMAK ZORUNDADIR.