Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Kurumlarına Yönetici Seçme ve Görevlendirme Yönetmeliği 1 Mart 2024 tarihinde Resmî Gazetede yayımlanmak suretiyle yürürlüğe girmiştir. Sendika olarak yapmış olduğumuz incelemeler ve bize ulaşan şikayetler doğrultusunda yayımlanan yönetmelikte aşağıda yer alan sorunları tespit etmiş bulunmaktayız.
- Yöneticilik alımlarında yalnızca kendi alanında ve eğitim yönetimi alanında yüksek lisans veya doktora yapmış olmanın ek puan getiriyor olması eğitimin paydaşları olan alanlarda yüksek lisans yapmış olan idarecilerin önünü kapatmıştır. Alanında yüksek lisans ve doktora yapma koşuluna bağlı puanlama da diğer puanlamalar göz önüne alındığında yetersiz kalmıştır. Örneğin doktora yapmış bir okul müdürü veya adayı 8 puan alırken, 2 yıl müdürlük yapmış bir okul müdürü de 8 puan almaktadır. Yapılan doktora eğitimi sembolik kalmaktadır.
- Daha önceki yönetmelikte ikinci üniversite mezunlarına da puan verilerek idarecilerin kendini geliştirmeleri özendirilirken bu yönetmelikte bu şart kaldırılmıştır.
- Yayımlanan yeni yönetmelikte idareci olarak çalışılan sürelerin kat sayıları çok yüksek verilmiştir. Bu durum; genç idareciler veya ilk defa idarecilik görevini üstlenmek isteyen öğretmenlerimiz için dezavantaj oluşturmaktadır. Bu puanlama usulüyle idarecilik süresi fazla olan, okul müdürlerine ya da müdür yardımcılarına pozitif ayrımcılık yapılmıştır.
- Hizmet puanının %3’ünün alınması da yine hizmet yılı fazla olan idarecilere pozitif ayrıcalık sağlamış, haksız rekabet oluşturmuştur.
- Sosyal Sorumluluk Programı ve Hayat Boyu Öğrenme/ Sertifikasyon Programı ortaöğretim öğrencileri ile yapılmaktadır. Temel Eğitim Genel Müdürlüğüne bağlı çalışan idarecilerin hiçbiri bu ölçütten faydalanamamaktadır.
- Okul, İlçe ve İl Zümre Başkanlığı idarecilerin alabileceği bir görev değildir. Bu sebeple ek puan koşulu olarak sunulması yine mağduriyet yaratmaktadır.
- Yöneticilik görevi herhangi bir nedenle sona ermesine bağlı olarak öğretmenliğe atanan idarecilere tekrardan yönetici olmaları yolu açılmıştır. Yöneticiliği üzerinden alınan kişilerin neden alındığı ile ilgili şart konulmaması rahatsızlık yaratmaktadır. Görevden alınma şekli, sebepleri konusunda bir sınırlandırma getirilmelidir. Aynı şekilde yayımlanan değişikliğin ek belgesinde “ceza” alan kişiler için uygulanan puan kesintisi kaldırılmıştır. Bu da yine ceza alan ve almayan öğretmenler arasındaki farkı ortadan kaldırmıştır.
- Ulusal ve uluslararası projeler (eTwinnig, TÜBİTAK vs.), ulusal ve uluslararası makaleler bir önceki yönetmelikte ek puan sebebi iken ve öğretmenlerimizi proje yapmaya, akademik gelişime teşvik ederken yeni yönetmelikle birlikte bu durum da puanlamadan kaldırılmıştır.
- Yapılan bir diğer değişikliğe göre idarecilik görevinde ilk 4 yılını doldurmadan idarecilikten istifa eden kişiler, önceki görev yerine gönderilmektedir. Önceki yönetmelikte tercihe bırakılan bu madde şimdi idareci olmadan önde kadrolarının bulunduğu kuruma geçişi zorunlu kılmaktadır. Yöneticilik ataması ile yeni bir okula kadro geçişi sağlanan öğretmenin tercihine bakılmaksızın idareci olmadan önde kadrosunun bulunduğu kuruma öğretmen olarak tekrar atanması da mağduriyetlere ve norm kadro planlamasının aksamasına sebep olacaktır.
- İlkokullarda sınıf öğretmenleri, anaokullarında okul öncesi öğretmenleri, özel eğitim normu bulunan okullarda özel eğitim öğretmenleri, imam hatip okullarında din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenlerine öncelik tanınması bu okullarda normu ve çalışma hakkı bulunan diğer branşlardaki öğretmenleri mağdur etmiştir. Okullarda ders okutma görevi bulunan ve normu olan diğer branş öğretmenleri Yönetici Atama sınavında puan almış olsalar dahi öncelik, belirtilen branşlarda olduğu için çok daha düşük puan alan öğretmenler bu okullara doğal olarak yerleşebileceklerdir. Bu durum; öncelik verilemeyen branşlar için hak kaybı oluşturmaktadır. Örneğin tüm okul türlerinde normu bulunan psikolojik danışmanların hiçbir okul türünde önceliği yoktur. Bu durumda başvuru yaptıkları her okulda önce okulun türüne göre, alan öğretmenlerinden başvuru olmamasını beklemek zorunda kalacaklardır. İlgili madde bir önceki yönetmelikteki gibi ek puan şeklinde düzenlenmeli ve branşlar arasındaki bu haksızlık giderilmelidir.
- İlk defa yönetici atamalarında, mülakat kaldırılması ile ilgili bir düzenleme yapılmamıştır. Bu durumda mülakat uygulamasının eskisi gibi devam edeceği görülmektedir. Cumhurbaşkanımızın mülakatların kaldırılacağına yönelik ifadeleri yok sayılmış, bir önceki yönetmelikte olduğu gibi mülakatla alıma devam edilmiştir.
- İYEP, DYK gibi kurslar için bir önceki yönetmelikte verilen ek puan kaldırılmış, idarecilerin ve öğretmenlerin kurs açma ve kurslarda görev alma teşvikleri de bir nevi son bulmuştur.
- Öğretmen adaylarının yapacakları “Öğretmenlik Uygulaması” kapsamında öğretmen olarak görev yapmış olmak kriteri ek puan maddesi olarak eklenmiştir. Ancak her aday öğretmenin farklı günlerde, haftada 6 saat derse girdiği düşünüldüğünde idarecilerin böyle bir uygulamada görev almaları çalışma saatleri, usul ve esaslarına göre mümkün değildir. Bu durum da mağduriyete sebep olmaktadır.
Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Kurumlarına Yönetici Seçme ve Görevlendirme Yönetmeliği ile ilgili
yukarıda maddeler halinde belirtilen sorun alanlarının incelenmesi, ilgili maddelerde değişiklik yapılarak oluşan farklılık, hak kayıpları ve mağduriyetlerin giderilmesini talep ettik