Sayın Cumhurbaşkanımızın İnsan Hakları Eylem Planı tanıtım toplantısı sırasında avukat adaylarına 02.03.2021 tarihinde verdiği “Avukatlık stajının kişinin mesleği ile birlikte yapılmasına imkân sağlıyoruz. (Hedef 2.6.j.)”müjdesine istinaden 05.04.2022 tarihinde ilgili kanun teklifi Meclis Başkanlığına sunulmuştur. Buna rağmen 5. Yargı paketinde söz konusu düzenleme hayata geçirilmemiştir.
Meclis Başkanlığına sunulan kanun teklifi incelendiğinde: “Özel sektörde çalışanların sigortalılığı devam ederken aynı zamanda staj yapabilmesine imkân sağlanırken, kamu çalışanlarına zorunlu ücretsiz izin uygulamasıyla alternatif usul ve yöntemlerin (nöbet, vardiya usulü çalışma veya adliye stajının kurumların hukuk birimlerinde veyahut gösterilecek yerde memuriyet dahilinde yapılması) tamamen ortadan kaldırıldığı görülmektedir. 16.11.2021 tarihinde ifade edilen düzenlemenin hayata geçmesi halinde en kötü ihtimalle kamu personeli 4-5 ay ücret almaksızın staj yapacakken, mevcut kanun teklifinin hayata geçirilmesi halinde 11-12 ay ücret almaksızın stajlarını yapmak zorunda kalacaklardır, bu durum mevcut yasal düzenlemeden anlamlı bir farklılık arz etmeyecektir.
Yapılacak olan düzenlemede; hukuk mezunu kamu çalışanlarına nöbet, vardiya usulü vb. çalışma yolları ile bunların mümkün olmadığı durumlarda ise idareden alınacak olan yıllık ve aylıksız izinler ile stajlarını tamamlama hakkı sağlanmalıdır. Bu sebeple de ücretsiz izin hakkının, kamu personeline ihtiyari hak olarak tanınacak şekilde düzenlenmesi, staj için ücretsiz izin alınmasının zorunlu olmaması talep edilmektedir. Bununla birlikte, Eğitim Gücü Sendikası olarak Avukatlık stajının avukat yanında yapılacak ikinci altı aylık kısmı için memuriyet dâhilinde kamu avukatı yanında staj yapılabilmesine imkân sağlanması hususunda Adalet Bakanlığına resmi talepte bulunduk.