Kariyer Basamakları Sınavını Boykot Ettik - Basın Açıklamaları
Basın Açıklamaları // 19 Kasım 2022 Cumartesi

Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun dayanak olduğu Öğretmenlik Kariyer Basamakları Sınavı’nı bursluluk sınavı olarak değerlendiren sendikamız aldığı sınavı boykot ve sınav görevi almama eylem kararları ile ilklere imza atmıştı.

Kariyer Basamakları Sınavını Boykot Ettik
Manisa İl Temsilcimiz İsmail Çırak beraberinde İzmir İl Temsilcimiz Bahar Taşcı eğitim çalışanlarının katılımı ile 19 Kasım 2022 Cumartesi günü saat 09.30’da Kariyer Basamakları Sınavı başlamadan hemen önce Manisa Şehzadeler Şehitler Ortaokulu giriş kapısında ve Ordu İl Temsilcimiz Hüseyin Ünsal da Durugöl Şehit Bayram Gümüş İlkokulu önünde basın açıklaması ve oturma eylemi yaptı.

 
Yapılan basın açıklaması şu şekilde:

KARİYER BASAMAKLARI BURSLULUK SINAVINI BOYKOT EDİYORUZ

Değerli Türk Halkı, Öğretmenlerimiz, Saygıdeğer Basın Mensupları ve Eğitim Paydaşları,

Uzun süredir öğretmenlerimizin ve medyanın gündemi olan, fakat “bakan” ama göremeyenlerin tüm tepkilere ve hukuka aykırılığına rağmen uygulamakta ısrar ettikleri KARİYER BASAMAKLARI BURSLULUK SINAVI günü gelip çatmıştır. ‘Ben yaptım, oldu.’ anlayışıyla hazırlanan, içi boş Öğretmenlik Meslek Kanunu öğretmeni koruması gerekirken değersizleştiren bir kanun olmuştur.

Kanun daha hazırlık aşamasında kamuoyu ile paylaşılır paylaşılmaz kanundaki eksikliklerle ilgili hazırlanan rapor Eğitim Gücü Sen tarafından bakanlığa iletilmiş, TBMM’de grubu bulunan siyasi partilerle görüşmeler yapılmış, yasalaştıktan sonra ise iki kez CİMER dilekçesi, iki kez siyasi parti ve bürokratlara e-Posta gönderim etkinliği ile durmaksızın kanunun yeniden düzenlenmesi talebi ile çalışmalar yürütülmüştür. Eğitim Gücü Sen Kariyer Basamakları Sınavını boykot ve sınavda görev almama eylem kararları ile öncü olurken, tüm diğer sendikalara da benzer kararlara imza atmaları yönünde davet göndermiştir. İki Danıştay ve bir idari dava ile Meslek Kanunu’nu ve Kariyer Basamakları Yönetmeliğini yargıya taşıyan sendikamız hiçbir zaman hukukun üstünlüğü ilkesinden taviz vermemiştir. Ankara Ulus Meydanında, İzmir Gündoğdu Meydanında ve son olarak 28 Ekim saat 15:00’te tüm Türkiye’de eş zamanlı basın açıklamaları yapılmış, son olarak 2 Kasım’da kurumda bulunarak iş bırakma eylemi yapılarak kanunun revize edilmesi ve Kariyer Basamakları Sınavının iptali istenmiştir. Yapılan tüm çağrılar cevapsız kalmış sorun görmezden gelinerek yanlışta ısrar edilmiştir.

Sürecin bu noktaya gelmesi Milli Eğitim Bakanı Sayın Mahmut Özer’in sorunları çözmesi gerekirken yeni sorunlar üreten bir bakan olmasından, gerçeklere ve öğretmenlerimize kulaklarını tıkamasından kaynaklanmıştır. Bakan 614 bin öğretmenin sınav başvurusu yapmış olmasından hareketle kariyer basamakları sınavlarının öğretmenler tarafından benimsendiği algısını oluşturmaya çalışarak uygulamanın doğru olduğu kanaati yaratmak istemiştir. Gerçekler ise Mühendis Bakanın oluşturduğu pembe tablodan çok farklıdır. Öyle ki sendikamız akademik kurulu tarafından hazırlanan ve 12binden fazla öğretmenin katılım gösterdiği Kariyer Basamakları Memnuniyet Anketi’nden Sayın Bakan’ın sınıfta kaldığı bir karne ortaya çıkmıştır.

Öğretmenlerimiz GEÇİNEMEMEKTEDİR, huzursuzdur, mutsuzdur, kendini değersiz hissetmektedir. Öğretmenlerimiz meslek kanununu onayladığı, kariyer basamaklarını benimsediği için değil; gelirini biraz olsun artırabilmek için sınava girecektir. Öğretmenlerin okullardaki çalışma barışını bozacak, yaşadığı hiçbir soruna çare olmayacak, özlük haklarını yasal ve sosyal statüde koruyup iyileştirmeyen bu kanun derhal iptal edilmelidir. Bursluluk sınavından bağımsız öğretmenlerimizin maaşları yoksulluk sınırı üzerine çıkarılmalıdır.

Tüm bu süreçte biz öğretmenlere yaşatılanlardan hareketle ve mücadelemizin bitmediğini göstermek için bugün burada sendikamızın almış olduğu Kariyer Basamakları Sınavını Boykot kararını uygulayarak öğretmenlerimizi değersizleştiren, onurunu hedef alan bu kanunu ve sınavı protesto ediyorum. Öğretmenlik Meslek Kanununun, eğitim çalışanlarının özlük haklarını güvence altına alan ve öğretmenlik mesleğini tanımlayan, mesleği güçlendirecek ve geliştirecek nitelik taşıyan, aynı zamanda da öğretmene dönük şiddet, mobbing, angarya gibi sorunlara karşı öğretmenin yasal ve sosyal statüde en büyük güvencesi olacak bir kanun olarak düzenlenene kadar taleplerimizden vazgeçmeyeceğiz.

Eğitim Gücü Sen olarak misyon ve vizyonumuz doğrultusunda... “Sorun varsa, çözümü de var.” diyerek yola çıktık. Eğitimin ve eğitim çalışanlarının nabzını tutan, gelişmeleri yakından takip eden bir sendika olmaya devam edeceğiz.

SUSMAYACAĞIZ, VAZGEÇMEYECEĞİZ, KAZANACAĞIZ. ÇÜNKÜ, BİLİYORUZ Kİ BİRLİKTE DAHA GÜÇLÜYÜZ. ÇOK OLANLAR DEĞİL İNANANLAR KAZANACAK.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
ONLİNE ÜYELİK Herkesin sustuğu yerde "Hak mücadelenizin gür sesi olarak BİZ varız.“ anlayışıyla kurulduk. "Mesele ve sorun varsa çözümü de var." inancıyla yola çıkmış Eğitim ve Bilim Gücü Dayanışma Sendikası -EĞİTİM GÜCÜ SEN- bu amaçla kurulmuştur.
Online Üyelik
// Diğer Basın Açıklamaları