Okullarda Temizlik Ve Güvenlik Personeli Eksikliği Sorunu Devam Ediyor! - Basın Açıklamaları
Basın Açıklamaları // 1 Ekim 2024 Salı
Okullarda Temizlik ve Güvenlik Personeli Eksikliği Sorunu Devam Ediyor!Okulların açılmasıyla birlikte, öğrencileri, öğretmenleri, yöneticileri ve velileri doğrudan ilgilendiren, her geçen gün artarak büyüyen bir sorun, okullardaki temizlikçi açığı ve temizlik malzemesi eksikliğidir. Milli Eğitim Bakanlığı,  Bakanlığa bağlı 60 bin 487 okulun temizlenmesi ve temizlik malzemesi tedarikinin Bakanlık tarafından karşılandığı okullardaki temizlik hizmetlerinin yürütülmesinde hale hazırda 49 bin 578 kadrolu temizlik personelinin bulunduğunu,, İstihdama katılımı artırmak amacıyla bu yıl başlatılan 'İşgücü Uyum Programı (İUP)' kapsamında kadrolu temizlik personeline ilaveten yarı zamanlı 120 bin kontenjan ayrıldığını ancak bahse konu programın bu yıl ilk kez uygulanmasından kaynaklı yeteri başvuru olmaması nedeniyle gecikmelere bağlı bazı sorunlar yaşandığını belirterek tedbiren tam zamanlı olarak 30.000 temizlik personelinin başladığına yönelik basın açıklaması yapmıştır.
Eğitim Gücü Sen olarak, okulların açıldığından bu yana okullardaki temizlik personeli açığı ve temizlik malzemesi eksikliğinden dolayı öğrenci, öğretmen, yönetici, eğitim çalışanları ve velilerin yaşadığı mağduriyeti göz önünde bulundurarak konuyu büyük bir titizlikle takip ettiğimizi belirtmek isteriz. Okulların açıldığı ilk günden beri temizlik sorunu, ülkemizin hemen hemen her yerinden sendikamıza iletilmiştir. Personel eksikliğinden dolayı öğretmenler, öğrenciler ve yöneticiler temizlik yaparken, yönetici ve öğretmenler okullardaki taşımalı öğrencilere yemek servisi yapmak zorunda kalmışlardır. Ayrıca, farklı bölgelerdeki okullardan gelen görüntüler, halk sağlığını tehlikeye atacak kadar hijyen eksikliği yaşandığını gözler önüne sermektedir.

Bakanlığın açıklamalarında, bu yıl başlatılan "İşgücü Uyum Programı (İUP)" kapsamında kadrolu temizlik personeline ilaveten yarı zamanlı 120.000 kontenjan ayrıldığı, ancak yeterli başvuru olmaması nedeniyle tedbiren 30.000 tam zamanlı personelin işe alındığı belirtiliyor. Burada, İUP kapsamında yapılan işçi alımına yeterli başvuru olmamasının sebebi, programın sigortasız, iş güvencesiz, sadece 12 gün çalışma şartına bağlı olması ve günde 662 TL gibi komik bir ücretle istihdam etmeyi hedeflemesidir. Ülkemizin ekonomik koşulları göz önünde bulundurulduğunda, bu şekilde bir istihdam mümkün olmayacaktır. Bu olumsuz koşullar altında, yaşam standartlarının düşük olması ve belirsizlikler nedeniyle çalışanlar iş bırakmakta, okullarda personel açığı ortaya çıkmaktadır. Ayrıca bakanlık bünyesinde çalışan 49578 kadrolu personelinin bir  kısmı memur eksikliğinden ötürü büro memuru, mutemet, şoför olarak görevlendirilmişlerdir. Okullara temizlik malzemesi için 4000 TL gibi bir ücret gönderiliyor yapılan bu ödemeyle sadece bir poşet temizlik malzemesi alınabilir. Yaşanan bu olumsuz durumlar karşısında, öğrenci, öğretmen, yönetici, eğitim çalışanları ve veliler açısından ciddi bir mağduriyet söz konusudur..

Ayrıca, bakanlığın 30.000 tam zamanlı personel istihdamı, sorunun çözümünde yetersiz kalmıştır. bizler eğitim çalışanlarımıza, öğrencilerimize sorumluluğumuz gereği okullar açılmadan 1  ay önce Milli Eğitim Bakanlığını uyardık ancak ne yazık ki önlem alınmadı. Bakanlık artık istatistiki verilerden ziyade sahanın gerçeklerini görmelidir. Bakanlık tarafından yapılan açıklamalar sorunun çözümü olmaktan uzaktır.  Milli Eğitim Bakanlığı, eğitimde sürekliliğin sağlanması ve halk sağlığının daha fazla etkilenmemesi, güvenliğin sağlanması açısından kalıcı bir formül ile temizlik ve güvenlik personeli  istihdam etmelidir.
ONLİNE ÜYELİK Herkesin sustuğu yerde "Hak mücadelenizin gür sesi olarak BİZ varız.“ anlayışıyla kurulduk. "Mesele ve sorun varsa çözümü de var." inancıyla yola çıkmış Eğitim ve Bilim Gücü Dayanışma Sendikası -EĞİTİM GÜCÜ SEN- bu amaçla kurulmuştur.
Online Üyelik
// Diğer Basın Açıklamaları