Tercih Dönemlerinin Her Yıl Başında Net Bir Takvimle Belirlenerek Tüm Eğitim Çalışanları Ve Öğrencilere İlan Edilmesi, Görevlendirmelerin İse Gönüllülük Esasına Dayalı Olarak Yapılması Yönündeki Talebimizi Milli Eğitim Bakanlığı'na İlettik. - Talepler
Talepler // 5 Aralık 2024 Perşembe
Tercih Dönemlerinin Her Yıl Başında Net Bir Takvimle Belirlenerek Tüm Eğitim Çalışanları ve Öğrencilere İlan Edilmesi, Görevlendirmelerin İse Gönüllülük Esasına Dayalı Olarak Yapılması Yönündeki Talebimizi Milli Eğitim Bakanlığı'na İlettik.

Merkezi Sınav Sistemleri kapsamında uygulanan Liselere Geçiş Sınavı (LGS) tarihi 15 Haziran 2025 olarak duyurulmuştur. Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) ise 21-22 Haziran 2025 tarihinde uygulanacaktır. Bakanlığınıza bağlı kurumlarda görevli Psikolojik Danışman/Rehber Öğretmenler ilgili sınavlar sonrası tercih dönemlerinde görev almaktadır. Öğretmenlerin yaz tatili dönemine denk gelen tercih dönemi tarihlerinin önceden belirlenmemesi Psikolojik Danışman/Rehber Öğretmenler için mağduriyet oluşturmaktadır.Bu durum, Psikolojik Danışman/Rehber Öğretmenlerin düğün, tatil veya özel günler gibi önemli planlarını yapamamasına ya da bu planların iptal edilmesine yol açmaktadır. Görev tarihlerinin belirsizliği, Psikolojik Danışman/Rehber Öğretmenler üzerinde maddi ve manevi bir yük oluşturmakta, iş verimliliğini düşürmekte ve sosyal hayatlarını sekteye uğratmaktadır. Belirsizlik, Psikolojik Danışman/Rehber Öğretmenlerin sosyal ve özel yaşam dengesini bozmakta yalnızca bireysel değil, ailevi ve sosyal düzeyde de etkiler yaratmaktadır. Tüm memur ve öğretmenlerin tatil zamanları önceden belli iken yalnızca Psikolojik Danışman/Rehber Öğretmenlerin tatil zamanları belli değildir. Örneğin 2023-2024 yılı LGS tercih dönemi 28 Haziran 2024 tarihinde başlarken Psikolojik Danışman/Rehber Öğretmenlere 27 Haziran 2024 tarihinde duyurusu yapılmıştır. 28 Haziran tarihinde aynı zamanda şehir dışında seminer alan birçok Psikolojik Danışman/Rehber Öğretmen büyük mağduriyet yaşamıştır. 2024-2025 eğitim öğretim yılı içinse hala bir takvim yayınlanmamıştır. Bu belirsizliğin devam etmesi, aynı zamanda Anayasa ve uluslararası sözleşmelerle güvence altına alınmış bazı hakların da ihlaline yol açmaktadır:

1) Anayasa’nın 17. Maddesi – Maddi ve Manevi Varlığın Korunması Hakkı

Madde Metni: “Herkes yaşama, maddi ve manevi varlığını koruma ve geliştirme hakkına sahiptir.”

Görev tarihlerinin belirsizliği, öğretmenlerin stres altında kalmasına ve manevi varlıklarını koruma hakkının ihlaline yol açmaktadır.

2) Anayasa’nın 20. Maddesi – Özel Hayatın Gizliliği ve Korunması Hakkı

Madde Metni:“Herkes, özel hayatına ve aile hayatına saygı gösterilmesini isteme hakkına sahiptir.”

Görevlendirme tarihleri belirsizliği, Psikolojik Danışman/Rehber Öğretmenlerin özel yaşamlarını düzenleyememelerine neden olmaktadır. Özel hayatın gizliliği ve korunması, bireylerin yaşamlarını planlama özgürlüğünü içerir. Ancak: Görevlendirme belirsizliği nedeniyle, Psikolojik Danışman/Rehber Öğretmenlerin sosyal ve aile yaşamları etkilenmektedir. Örneğin düğün gibi kişisel etkinlikler, tercih dönemleriyle çakıştığında öğretmenlerin özel hayatları zarar görmektedir.

3) Anayasa’nın 49. Maddesi – Çalışma Hakkı ve Ödevi

Madde Metni: “Devlet, çalışanların hayat seviyesini yükseltmek, çalışma hayatını geliştirmek için gerekli tedbirleri alır.”

Görev tarihlerinin belirsizliği: Çalışma ortamının öngörülebilirliğini ortadan kaldırmakta, bu da Psikolojik Danışman/Rehber Öğretmenlerin iş motivasyonunu ve verimliliğini düşürmektedir.

4) AİHS Madde 8 – Özel ve Aile Hayatına Saygı Hakkı

Madde Metni:“Her birey, özel ve aile hayatına saygı gösterilmesi hakkına sahiptir. Kamu otoriteleri bu hakka saygı göstermekle yükümlüdür.”

Tercih dönemlerinin belirsizliği, bireylerin aile hayatlarını düzenleme özgürlüklerini kısıtlamaktadır. Özel hayata müdahale, kamu otoritesinin gerekli tedbirleri almaması nedeniyle ortaya çıkmaktadır.

5) AİHS Madde 13 – Etkili Başvuru Hakkı

Madde Metni:“Herkes, bu Sözleşme ’de tanınan hakları ihlal edildiğinde, ulusal bir makam önünde etkili bir başvuru hakkına sahiptir.”

Psikolojik Danışman/Rehber Öğretmenlerin mağduriyetlerini çözmek için başvurabilecekleri etkin bir mekanizma bulunmamaktadır. Millî Eğitim Bakanlığının bu konuda önleyici ve düzenleyici bir adım atmaması, etkili bir başvuru mekanizmasının eksikliğini ortaya koymaktadır.

İlgili maddeler uyarınca tercih danışmanlığı tarihlerinin belirsizliği birçok mağduriyete sebep olurken aynı zamanda Anayasal olarak da hak kaybı oluşturmaktadır. Oluşan hak kayıpları ve mağduriyetlerin önlenmesi için; tercih dönemlerinin net ve sabit bir takvimde belirlenmesi, bu takvimin her yılın başında tüm eğitim çalışanları ve öğrencilere ilan edilmesi, görevlendirmelerin gönüllülük usulüyle yapılmasını MEB'den talep ettik.
ONLİNE ÜYELİK Herkesin sustuğu yerde "Hak mücadelenizin gür sesi olarak BİZ varız.“ anlayışıyla kurulduk. "Mesele ve sorun varsa çözümü de var." inancıyla yola çıkmış Eğitim ve Bilim Gücü Dayanışma Sendikası -EĞİTİM GÜCÜ SEN- bu amaçla kurulmuştur.
Online Üyelik
// Diğer Talepler