Aday Öğretmenlik ve Öğretmenlik Kariyer Basamakları Yönetmeliği doğrultusunda hazırlanan Öğretmenlik Kariyer Basamakları Mesleki Gelişim Çalışmaları ve Eğitim Programına İlişkin Yönerge Bakanlığın internet sitesinde yayımlandı. Öğretmenlik Kariyer Basamakları Sınavı 81 ilde 19 Kasım 2022 tarihinde yapılacak. Sınav sonuçları 12 Aralık 2022 tarihinde duyurulacak.
Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer, 60 yıllık bir özlem olan Öğretmenlik Meslek Kanunu'nun 14 Şubat itibarıyla yayımlanarak yürürlüğe girdiğini anımsattı. Son 20 yılda eğitimde yaşanan devasa dönüşümün, öğretmene mahsus bir kanun özleminin gerçekleştirilmesiyle taçlandırıldığını ifade etti.
Dün de kanunun uygulanmasıyla ilgili Aday Öğretmenlik ve Öğretmenlik Kariyer Basamakları Yönetmeliği'nin yayımlandığını hatırlatan Özer, şunları kaydetti: "Şu an itibarıyla da o yönetmelikle ilgili eğitim programı ve sınav tarihiyle ilgili takvimi de Bakanlığımızın web sitesinden tüm kamuoyuna açmış, paylaşmış bulunuyoruz. Bu takvime göre yönergede eğitim programının detayları yer alıyor. Eğitim programının hangi tarihlerde gerçekleşeceği, başvurusundan eğitim süreçlerine ve sınav süreçlerine kadar takvimin sonuçlarının açıklanmasına kadar tüm tarihlerin yer aldığı bir takvim. Buna göre 500 binin üzerinde öğretmeni ilgilendiren uzman öğretmenlik ve başöğretmenlikle ilgili eğitim programının başvuruları 1-10 Haziran tarihleri arasında gerçekleşecek. Uzman öğretmenlik eğitimleri, 18 Temmuz-5 Eylül tarihleri arasında yapılacak. Başöğretmenlik eğitimleri de yine uzman öğretmenlik eğitimleriyle aynı tarihte 18 Temmuz'da başlıyor. Oradaki eğitim saati daha fazla olduğu için 19 Eylül'de nihayetlenmiş olacak. Eğitimlerini tamamlayan uzman öğretmenlerimizin başöğretmen olabilmeleri, sınav tarihi itibarıyla 10 yılını ve eğitimlerini başarıyla tamamlamış olan öğretmenlerimizin de uzman öğretmen olabilmeleriyle ilgili sınavı da 19 Kasım'da gerçekleştireceğiz."
Bu süreçte öğretmenlere başarılar dileyen Özer, "İnanıyorum ki çok verimli bir eğitim süreci olacak ve eğitim sistemimiz bu öğretmenliği bir kariyer sistemi olarak tasarlayan kanun ve yönetmelik çerçevesinde çok daha kaliteli, öğretmenlerin sürekli öğrenenler olduğu bir sisteme, ilk mayalarının atıldığı bir döneme doğru adım adım evrilecek. Yeni takvimin ve yönergenin de öğretmenlerimize hayırlı uğurlu olmasını diliyorum." ifadelerini kullandı.
Takvime göre eğitim programının başvuruları 01-10 Haziran 2022 tarihleri arasında alınacak olup uzman öğretmenlik eğitimleri 18 Temmuz-05 Eylül 2022, başöğretmenlik eğitimleri ise 18 Temmuz-19 Eylül 2022 tarihleri arasında gerçekleştirilecek.
19 Kasım 2022'de yapılacak yazılı sınav başvuruları 26 Eylül-03 Ekim 2022 tarihleri arasında alınacak ve sınav sonuçları 12 Aralık 2022 tarihinde duyurulacak.
Sertifika almaya hak kazanan öğretmenlerin sertifikaları, 4 Ocak 2023 tarihinde düzenlenecek ve uzman ya da başöğretmen unvanı alan öğretmenler, 15 Ocak 2023 tarihinde söz konusu unvanlar için öngörülen eğitim öğretim tazminatından yararlanabilecek.
Millî Eğitim Bakanlığı Personeli Hizmet İçi Eğitim Yönetmeliği çerçevesinde oluşturulan eğitim kurulu kararıyla belirlenen Uzman Öğretmenlik Eğitim Programı'na yazılı sınava başvuru tarihinin son günü itibarıyla adaylık dâhil öğretmenlikte on yıl hizmeti bulunan öğretmenlerin, Başöğretmenlik Eğitim Programı'na ise yazılı sınava başvuru tarihinin son günü itibarıyla uzman öğretmenlikte en az on yıl hizmeti bulunan uzman öğretmenlerin başvuruda bulunabilecekleri öngörüldü.
Uzman ve başöğretmen unvanları için başvuruda bulunacak öğretmenlerde/uzman öğretmenlerde aranan şartlardan biri olan mesleki gelişim çalışmaları, Bakanlığımıza bağlı resmî eğitim kurumları ve özel öğretim kurumlarında görev yapan tüm branş/alan öğretmenlerinin her bir alandaki görevlerden en az birini yapabilecekleri şekilde "Eğitim Öğretim ve Rehberlik Çalışmaları, Yönetime Katılım ve Araştırma ile Geliştirme Çalışmaları" olmak üzere üç çalışma alanı olarak belirlendi.
Millî Eğitim Bakanlığına bağlı resmî eğitim kurumları ve özel öğretim kurumlarında görev yapan öğretmen/uzman öğretmenlerden uzman öğretmen/başöğretmen unvanı için başvuruda bulunacakların üç çalışma alanı olarak belirlenen mesleki gelişim çalışmalarını tamamlayabilmeleri için çalışma alanlarının en az ikisinden birer çalışma yapmaları gerekiyor.